Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η γειτονιά του «Κάτω» Αχελώου

Η γειτονιά του «Κάτω» Αχελώου

Εκεί όπου σμίγει ο Αχελώος με το Ιόνιο Πέλαγος χτυπάει η καρδιά του Δήμου Οινιαδών.
Τα χωριά (Νεοχώρι, Κατοχή, Γουριά, Πεντάλοφος, Λεσίνι και Μάστρου) κρύβουν τους δικούς τους θησαυρούς στην άγνωστη Αιτωλοακαρνανία!
Με αφετηρία το Αιτωλικό και κατάληξη τους αρχαίους Οινιάδες, θα σας αποκαλυφθεί ένα άγνωστο και δυνατό χαρτί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Από τη δυτική γέφυρα του Αιτωλικού, το Νεοχώρι

απέχει περίπου 8 χλμ. και μόλις βγείτε από το χωριό ο δρόμος χωρίζει: αν κινηθείτε αριστερά, ακολουθείτε τη ροή του ποταμού και βρίσκεστε στην περιοχή η οποία στην αρχαιότητα ανήκε στην Αιτωλία. Στα 22 χλμ. από το Νεοχώρι, θα φτάσετε στις εκβολές του ποταμού όπου συντηρείται ένα τεράστιο σύστημα από πλούσιους υγρότοπους, λιμνοθάλασσες και βάλτους. Αν πάλι από το Νεοχώρι κινηθείτε δεξιά, θα περάσετε στη βόρεια πλευρά του Αχελώου (εκεί που ήταν η αρχαία Ακαρνανία) και πολύ σύντομα θα φτάσετε στο χωριό Κατοχή με το παλιό κτίσμα που ονομάζεται Κούλια της κυρα-Βασιλικής, ένα αγροτικό πυργόσπιτο που ανήκε στην Ελληνίδα γυναίκα του Αλή Πασά, η οποία μετά τον θάνατό του επέστρεψε στη Δυτική Στερεά και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της στην Κατοχή. Κάντε μια στάση στο χωριό, αναζητήστε τον Νίκο Πλακίδα που ακάματα ράβει παραδοσιακές στολές, ενώ στην πλατεία θα βρείτε μια μεγάλη διασταύρωση η οποία δεξιά οδηγεί στο Λεσίνι, ένα μικρό αλλά ζωντανό χωριό με την υπέροχη τρίκλιτη βασιλική των Εισοδίων της Θεοτόκου που χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και στο εσωτερικό της έχουν αποκαλυφθεί πολύ παλιές τοιχογραφίες.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή από Λεσίνι προς Αστακό, στη διακλάδωση που θα βρείτε στα 5 χλμ., στρίψτε αριστερά για να περάσετε από το Δάσος Φράξου και να καταλήξετε στο Βαλτί, όπου βρισκόταν η έδρα της θρυλικής Γεωργικής Εταιρείας Λεσίνι Α.Ε., ένα παράξενο τοπίο με όμορφα πέτρινα σπίτια, παλιά γεωργικά εργαλεία δίπλα σε λεύκες, φοίνικες και ευκαλύπτους που ανασαίνουν πλάι σε έναν παραπόταμο του Αχελώου. Επιστρέφετε στην Κατοχή και ακολουθείτε τη διαδρομή προς τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών που θα βρείτε επάνω στον δρόμο σας. Η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Ακαρνανίας είναι χτισμένη πάνω σε μια σειρά λόφων που από τον Μεσαίωνα οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν Τρίκαρδο. Επισκεφθείτε έναν από τους εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και δανειστείτε κάτι από την ενέργειά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου